Uzuv kaybı(El ve Parmak Kopma ve yaralanmaları- Replantasyon)
Elimizin bilekten itibaren parmakların ve kolumuzun vücuttan tamamen yada kısmen ayrılması ile uzuv kaybına sebebiyet veren yaralanmaları içerir. Bu tür yaralanmalar da replantasyon dediğimiz kopan uzuvun yaşaması için kan dolaşımının sağlanması ve sonrasında diğer yapıların onarıldığı mikrocerrahi gerektiren operasyonun yapılması gerekir. Mikroskop altında yapılar onarılırken sağlanan kan dolaşımı uzuvun yaşaması için en önemli faktördür, Yaralanma şekli ve uzuvun getirilme süre ile saklanma şekli başarının etkileyen önemli faktörlerdir, Bunların yanında kişisel kronik hastalık ve iyileşme problemleri yine başarı şansını etkiler. Uzuvun vücuttan irtibatının tamamen kopmaması müdahale süresine olumlu etki yaparken müdahale olmadan yaşayacağı anlamına gelmez. Uzuv yaralanma şekli ve yerine göre en kısa sürede uygun soğuk saklama şartları sağlık ekiplerince düzenlenerek cerrahi müdahale merkezine ulaştırılmalıdır.
Yaralanma şeklinde keskin bıçak gibi yada giyotin tarzı kesiler kopan ve yaralanan kısımlara kopma dışında ciddi zarar vermediğinden damar onarımları ile daha iyi sonuç alınabilirken, ezilme şeklinde crush tarzda dediğimiz yaralanmalar da damar onarımı yapılsa da içerde damarın ezilmesi sonucu endotel dediğimiz kanın içerinden geçtiği tabaka zarar görmesi ile ve en iyi onarımda bile parmak yaşamayabilir.
Onarılan veya yerine takılan parmağın tamamen eski halinde dönmesi beklenmez, duyu yada hareket özelliklerinde kısıtlılık görülebilir, bu nedenle onarım sonrası uzun bir dönem fizik tedavi takibi gerekecektir.